tisdag, april 03, 2007

Upprop mot könsuppdelningen bland barnprodukter

Barnens värld är uppdelad! En sida för pojkar och en för flickor. Pojkars kläder är praktiska och rymliga och tål aktiv lek. Färgerna är mörka och motiven är ”tuffa”. Inget ”gullegull” eller sött. Flickor däremot ska kläs i figurnära, söta och glittriga kläder, inte direkt gjorda för att klättra i träd. Samma sak i leksaksaffären. På flicksidorna finns det rosa barnvagnar, spisar och strykjärn. De ska tränas i konsten att sköta hem och familj. Trots att de flesta pappor i dag lagar mat, drar barnvagn och dammsuger betraktas dessa leksaker som något som först och främst intresserar flickor. Samma sak med glittriga låtsasögonskuggor, pärlhalsband och väskor. Pojkar förväntas slåss mot monster, bygga farkoster och rädda världen. Men inte träna på relationer och utveckla sina omvårdande och sociala sidor.

Vi vill inte ha det så här längre! Vi menar att uppdelningen mellan flickigt och pojkigt bland både leksaker och kläder begränsar tillvaron för våra barn. Flickor ska förstås leka med dockor om de vill, men de ska också veta att det är lika okej att välja robotarna. Och de mer praktiska, rymliga barnkläderna ska finnas även för dem.

Pojkar ska förstås leka med bilar om de vill, men de ska också veta att det är lika okej att bädda ner nallen i en dockvagn. Och de ska kunna göra sig fina i färgglada glittriga kläder om de vill.

Är du också trött på den här uppdelningen? Skriv på uppropet mot könsuppdelningen bland barnprodukter!

www.viforaldrar.se/upprop/

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida